Gilių kava
Pagal išieškotą receptūrą gilės paruošiamos taip, kad įgautų prabangų, švelnų karamelės skonį su graikinių riešutų ir ruginės duonos natomis.
SUDEDAMOSIOS DALYS
Paprastojo ąžuolo (Quercus robur) gilių branduoliai 100 %.
SKONIS IR SAVYBĖS
Senovėje ši kava gerta siekiant atgauti jėgas po ligų, pagimdžius, augant. Šių dienų mokslo tiriama kaip daugybės biologiškai aktyvių junginių, polifenolių, stebinančių antioksidaciniu aktyvumu – taninų, elago rūgšties ir kt. šaltinis.
Gilės gali padėti sužadinti apetitą, gerinti virškinimą, gali padėti stabdant osteoporozės, širdies ir kraujagyslių, neurodegeneracinių ligų vystymąsi.
Gausūs taninai padidina gliukozės įsisavinimą, todėl gilių kava – puikus pasirinkimas diabetikams.
Gaminti kavą galima dviem būdais – užplikant arba užvirinant:
1) Įberkite 1 a. šaukštelį kavos į puodelį. Užpilkite verdančiu vandeniu ar mėgstamu pienu, palaikykite 5–7 min.
2) Tradicinis ruošimo būdas: užvirkite 250 ml vandens, įberkite 1 arb. šaukštelį kavos ir virkite 3–5 min. Įpylę tiek pat pieno, dar pavirkite 1 min.
Gardu su medumi, sviestu, cinamonu.
Tinka ruošti visų tipų kavinukais ir pusiau automatiniais (nemalančiais) kavos aparatais.