Gvazdikėliai
Gvazdikėliai – labai senas prieskonis, dėl itin stipraus aromato vertinamas Europos, Šiaurės Afrikos ir didelės dalies Azijos virtuvėse. Senovės Kinijoje, prieš susitikdami su imperatoriumi, pavaldiniai ir svečiai pakramtydavo gvazdikėlių – kad būtų geras burnos kvapas. Etiopijoje kartu su kavos pupelėmis mėgstama paskrudinti ir porą gvazdikėlių. Išmoningi Prancūzijos virėjai vieną kitą gvazdikėlį deda į ilgai ant lėtos ugnies verdamus troškinius arba į mėsos sultinius. Anglai be gvazdikėlių neįsivaizduoja daržovių marinatų. Lietuvoje naudojami ruošiant kiaulieną, jautieną, avieną, laukinių paukščių patiekalus, antieną bei žąsieną. Pagardina troškintus patiekalus su kumpiu, ryžių, daržovių keptų svogūnų ir pomidorų patiekalus. Gardina kompotus, marinatus, kilkių, strimelių ir silkės konservus, taip pat tinka karštam vynui ruošti.
Gvazdikėliai yra naudojami ajurvedinio maisto ruošimui ir tinka su cinamonu, lauro lapais ir juodaisiais pipirais, ciberžole, kmynais, kalendra.
Laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.
Susijusios prekės
Žymos: malti, gvazdikėliai, grynuoliai